25. listopadu 2007

Kolem Kuby za týden a něco

V prosinci 2006 jsme objeli autem skoro celou Kubu a pár výplodů už se tady objevilo (tady seznam), ale pořád jsem nedal dohromady, kde jsme všude byli a nezmínil se ani slovem o "itineráři" cesty.

Tak tady je:

1.den: letadlem přes Montreal na Kubu - La Habana
2.den: Havana poprvé
3.den: půjčení auta a odjezd směr Santa Clara po Autopista Nacional (zde zkušenosti s řízením na Kubě) - Playa Larga - Playa Girón (Zátoka sviní) - Cienfuegos
4.den: Cienfuegos - Trinidad - Sancti Spiritus
5.den: Sancti Spiritus - Ciego de Ávila - Camagüey
6.den: Camagüey - Las Tunas - Bayamo - Santiago de Cuba
7.den: Santiago de Cuba - Guantánamo - Cajobabo - La Márquina (Punta de Maisí, kam jsme se nedostali: nejvýchodnější bod Kuby) - Baracoa
8.den: Baracoa - Moa - Holguin
9.den: Holguin - Las Tunas - Playa Santa Lucia - Camagüey
10.den: Camagüey - Cayo Coco - Morón - Remedios - Santa Clara - Havana
11.den: Havana - Pinar del Rio - Maria la Gorda
12.den: Maria La Gorda - Viňales - Havana
13.den: Havana
14.den: Havana
15. a 16.den: odlet z Havany do Paříže a do Prahy

No, je to Kuba fakt letem světem, jak se na to teď dívám a asi toho bylo až moc... ale člověk chce kolikrát víc, než kolik je míra no... Každopádně to bylo skvělý a když je třeba o týden víc času, už je tahlke trasa podstatně jiná.

Co bych pro příště vynechal je asi oblast Punta de Maisí v provincii Baracoa. Je to nejvýchodnější bod Kuby a nás brátili z vesnice před majákem zpátky. Samotná Baracoa je krásný místo na pokraji pralesů, ale je to hodně z ruky a to fakt hodně... Vždyť do roku 1960 byla dosažitelná z ostatních částí Kuby pouze lodí a letadlem! Proto se radši motat ve vnitrozemí, ideálně asi v horách mezi Trinidadem a Santiagem. Ale milovníci přírody si přijdou na své určitě.

A co je taky trochu mimo je oblast Maria La Gorda. Zase, nádherný místo, ale hodně z ruky, pokud nemáte hodně času a nejste vášniví potápěči, nechal bych to podruhý plavat.

Rezervujte si víc času na Havanu samozřejmě a taky na Santiago. Bude to stát za to! Hlavně Santiago je opravdu úžasný a divoký město.

No, myslím, že je to pro tentokrát všechno. Jsem zvědavej jak to bude příště?! ;-)

Žádné komentáře: