18. září 2008

Severská prohibice a jak na ni!?!

V severských státech je prohibice. Sice částečná, ale je! Toť informace pro Čecha na sever mířícího zcela zásadní. Tohle tvrzení je trochu ve stylu "podle sebe soudím tebe", ale pro nás toto byla informace důležitá...

Od 20.let 20.století stát aktivně uplatňuje různé formy tohoto omezení. Od úplné prohibice, po současný stav. Měli byste vědět, že nakoupit alkoholické nápoje není v Norsku úplně jednoduché a teprve ne levné.

V obchodech s potravinami můžete koupit alkohol jen s obsahem do 4,7% (cena za nejlevnější - od 13 NOK za fajn Tuborg ve skleněnné 0,33) a různé správní celky mají ještě další omezení. Jako např. Troms, kde po 18:00 a o víkendech už vůbec nekoupíte ani kapku. Bary sice jedou dál, ale počítejte s cenami kolem 70 NOK za půllitr piva nebo 0,2 vína. Státní monopol Vinmonopolet má otevřeno také jen v omezené hodiny a ještě jedna věc a to už celkem nepodstatná, nedá se zde platit kartou. Ceny: za litr polské vodky kolem 250 NOK, za 0,7 obyč vína kolem 100 NOK.

Na druhou stranu má asi prohibice smysl. Při představě polární noci mě jímá hrůza v otázce "co s načatým večerem". Česká mentalita má ihned řešení: nakoupit si do zásoby popř. vyrobit si něco sám doma. Proč ne?! O druhé variantě se dočtete často i na webu. Z čeho a jak to pálí by mě celkem i zajímalo???

Oproti Norsku má velice ok ceny sousední Švédsko. To se týče alespoň obchodů s potravinami. My jsme si udělali zajížďku do NP Abisko a krom jiného zde objevili také potraviny. Carlsberg zde stál 11 SEK (28 Kč cca). Je vám asi jasné, že nákup byl kvalitní a obsáhlý. No a pak následovala skoro okamžitá konzumace nemalého množství. To si myslím, že je další odvrácená strana prohibice. Když pak holt můžete, pijete jak duha. Ale co: Norové si to odhlasovali sami, tak ať suší! A nejen tresky ;-)

Žádné komentáře: