14. září 2008

Lofoty jsou Lofoten a věřte všem superlativům

Česky se to říká Lofoty, ale správně (a už pan Čapek o tom psal ve své Cestě na Sever) se souostroví nazývá Lofoten. Každý z ostrovů má samozřejmě své jméno a kompletní informace raději hledejte zde, než tady u nás.

My tam ale byli a proto můžeme říct, co se nám tam v létě 2008 líbilo a co bychom doporučili vidět, kdybyste tam náhodou někdy zavítali taky. Výběr je to tím pádem přísně subjektivní, což může i nemusí být na škodu. Je tam určitě mraky jiných míst, ale ty jsme neviděli a tak o nich psát nebudu. Třeba je to naše škoda, že jsme tam nezašli, třeba ne. To co jsme viděli ale stálo za to!

Fotky z jednotlivých míst jsou zde - http://picasaweb.google.com/kourimska6.



A i Lofoten - už jen kvůli názvu je to ok, ale vesnička je to krásná. Je zde dokonce i kemp, který se moc nedá na webu vystopovat. Zkuste ho a stejně tak nádhernou historickou pekárnu.

Munkebu - chata Munke. Dostanete se k ní ze Sorvagenu po značené cestě asi za 2,5 hod chůze. Túra je to perfektní, vřele doporučujeme! My měli túru jako první ukázku norského turistického značení. Když už je sem tam nějaký šutr natřený načerveno, je to nejvíc. Zbytek odhadněte sami ;-)

Reine - krásná rybářská vesnička. Ideální místo pro fotky (však vidíte ;-)) a taky pro nákup ryb. Což není kupodivu na Lofotenu rozšířená záležitost. Taky odsud jezdí lodní doprava až na konec Reinefjoru, odkud se klidně přes Munkebu můžete dostat zpět do Reine a po cestě uvidíte opuštěné pláže na západním straně ostrova. Prý úžasné, my tam nebyli, bohužel.

Ramberg - pláž co vás posadí na zadek. Když jedete autem, je to první pláž na Lofotenu a nemá cenu se víc rozepisovat -> to radši klikněte sem <-

Flakstad - je tady hezký kemp s nádhernou pláží, kostelíkem a uchvatnýma hřbitůvkama. Čtěte si jména a data (a délky) životů místních a garantuju vám, že vám bude běhat mráz po zádech, když si představíte v jakých podmínkách se tu žilo!

Nusfjord - vesnička v UNESCO a Norové jsou si vědomi toho, že z toho lze vytřískat peníze - platí se sem vstup 50 NOK na osobu. No, nemyslím, že je to takový zázrak. My jsme se sem dostali v rámci půjčovného motorové loďky (300 NOK na 4 hodiny). Zdarma jsou k tomu takové manuální rádoby navijáky na rybaření. Asi toho moc nechytíte, ale určitě si dobře zaposilujete ;-)

Utakleiv a Haukland - tohle je fakt náklad! Pláže v Hauklandu a u Utakleivu jsou neuvěřitelné. Z předešlé pláže v Rambergu jsme byli paf, ale z Haukland beach úplně nakřivo! Koukněte zase na fotky a myslím, že mi dáte za pravdu!

Svolvaer a Kabelvag - závan civilizace na téměř liduprázdných ostrovech. No dobře, přeháním, ale 3000 lidí naráz je na Lofotenu opravdu hodně a tolik lidí určitě ve Svolvaeru potkat můžete. Je tu obchoďák, hotely a tak. Kabelvag je zase příjemné místo s přístavem, 3 kempy vedle sebe a hostelem. A krásným barem u mola ;-)

Žádné komentáře: