20. září 2008

Stanování za polárním kruhem

Pokud jedete v létě do Norska a máte k dispozici auto, spěte v kempech. Je to velice dobrá varianta. Sice finanční nouzí netrpíme, ale přece jen na nás byly norské ubytovací služby v hotelích, penzionech apod. trochu drahé...

Skandinávie je nákladná, to je obehraná písnička a ubytovací služby jedou na stejné vlně. Noc v hotelu pořídíte cca za 1200 NOK za dvoulůžkový pokoj a to je nižší cena.

Noc v rorbu na Lofotech pořídíte za cca 800 - 1000 NOK za rorbu pro 4 osoby (rorbu je rybářský srub - viz foto z A i Lofoten. Rorbuery se v současnosti využívají pro ubytování turistů. Jedná se o Lofotenskou specialitu.). To už je v pohodě.

Ale na druhou stranu: proč nespat v přírodě ve stanu v kempu nebo přímo ve volné přírodě mimo civilizaci (které je na severu stejně dost málo)?! Spát mimo soukromé pozemky, národní parky, zemědělské plochy a ještě nějaká omezení tam jsou, se smí a je fajn toho využít. Stejně tak je v Norsku k dispozici dostatek výborných kempů.

Proti českému standardu je samozřejmě skoro všechno fajn, ale v Norsku je pochvala na místě. Místa pro stany jsou dobře udržována, kuchyňky samozřejmostí, o čistotě nemluvě.

My byli 4 a obvyklá cena za 4 osoby, 2 stany a auto byla kolem 250 NOK. Několikrát i trochu vyšší. Musíte počítat s tím, že budete většinou platit 10 NOK za teplou vodu ve sprše (3-5 minut). Ale to se asi dá kousnout, ne?! ;-)

A když zaprší, což se jaksi dá čekat, doporučuju vlézt do chatky. My to zažili v Tromso, když pršelo a byly 3 stupně (oproti 32 před 5 dny na Lofotech...). chatka s lednicí, vařičem, stolkem, židlema a 2 palandama stála 550 NOK na noc, což je cena velice lidová.

Můžete kouknout na přiloženou mapu, kudy jsme jeli. Na oplátku sem dám pár tipů na kempy, které byly ok a které stojí za doporučení:

Moskenes Camping - výchozí místo při příjezdu na Lofoty trajektem z Bodo. Je hned nad přístavem, na krásném místě s výhledem na moře a skvěle udržovaný.

Flakstad Camping - úžasné místo s neopakovatelnou atmosférou. Ale: děsně fouká, hned vedle je nový lom na kámen, ale pořád je zde skvělá pláž a nedaleký kostelík dává tomuhle místu mrazení v zádech

Stave Camping - tohle je fakt náklad!!! Camp na ještě zapomenutejším místě než najdete na Lofotech. Dostanou se sem jen ti, kteří poctivě projíždí Vestrály a míří třeba na Senju. V kempu je mraky místa, pláž a především: vířivky s výhledem na moře. No comment!!!

Morsvik Camping - klidnej camping mezi Fauske a Narvikem, i přesto, že je kemp hned vedle E6

Určitě je ještě mraky míst, která jsme přejeli, ale to se holt nedá nic dělat ;-) Jestli o nich víte, napište o jich zmínku do komentářů.

Žádné komentáře: