13. července 2008

Finále FF Karlovy Vary 2008 :: … a držitelem Křišťálového glóbu se stává…

… dánský režisér Henrik Ruben Genz za film Ukrutně šťastni (Frygtelig Lykkelig)!

Oceněný film, natočený v krajině režisérova dětství – v jižním Jutsku – dokazuje, že pro námět není třeba chodit daleko. První den Varů jsme film viděli ve světové premiéře, a musím říct, že ve mně zanechal hluboký dojem svou ponurou a hustou atmosférou, založenou na neproniknutelném naturelu seveřanů (v tomto případě Dánů) a žánrovým mixem mezi špageti westernem a kriminálkou poručíka Colomba. A rozhodně nepostrádá hodně černý krásně morbidní humor. Ukázka puštěná před plným sálem krásně zachycovala uvedení do praxe rčení „zpít se jako Dán“ – hlavní hrdina a jeho nejnebezpečnější nepřítel soupeřili na baru, kdo z koho…

Během závěrečného večera bylo v celkem svižném tempu rozděleno skoro dvacet těch těžkých ale krásných nahých ženských s glóbem na prsou, a čeští tvůrci určitě nepřišli zkrátka – Marta Issová a Jirka Mádl, oba za role ve snímku Michaely Pavlátové Děti noci, taky Zelenka a jeho Karamazovi, i když režisér se zvláštním uznáním a také oceněním mezinárodní filmové kritiky nezdál být úplně nadšený, kolegům se pro jistotu omluvil, že nedosáhli na nejvyšší metu… L Sošku za celoživotní přínos neminula česko-amerického režiséra Ivana Passera, pro světovou kinematografii přisvištěla Bobbymu De Nirovi (už na úvodním ceremoniálu, do konce by to asi nevydrželJ), a také slovenští režiséři Jakubisko a Hanák neodjeli z festivalu s prázdnou.

Nejdojemnější proslov vyčaroval Saruman ústy 86-tiletého Christophera Lee, který dostal cenu prezidenta festivalu přímo z rukou Jiřího Bartošky. A vůbec skoro všichni, kdo hodnotili festival a celou jeho organizaci, pro něj měli jenom pochvalná slova… „nejlepší festival, co jsem kdy zažil, cítil jsem se zde velmi dobře, skvělá organizace, krásné Karlovy Vary, uvolněná atmosféra…“, s čímž nelze než souhlasit. … aneb jak to popsal jeden zasloužilý účastník -filmečky, večírky, drinky, zevl, sluníčko, klobásy a steaky ve 3 ráno, co víc si člověk může přát… :-) Festival je pro většinu filmových fanoušků každoročním výletem do filmového nebe, a to nejen když se dotknou těch živých hvězd.
Mimochodem, příští rok se nám panové Bartoška, Mucha a spol. budou snažit nahnat do Varů mimojité Al Pacina. Takže lovu zdar, a už se nemůžu dočkat příštího 44tého ročníku, který bude začínat opět v pátek tentokrát 3.července 2009.
Na viděnou za rok!

Žádné komentáře: