18. ledna 2008

Zimmer frei v kubánském provedení

Po delší době se vracím na "ostrov svobody". Tenhle příspěvek píšu dva dny před dalšíma "svobodnýma" volbama na Kubě, které ale budou poprvé de facto bez Fidela (na kandidátce ale asi stejně bude), protože on sám se vyjadřuje už delší dobu v médiích, že nelpí na svých funkcích a že přišel čas pro mladší.

Co je ale z jiného soudku je to, jak na Kubě jako turista bydlet mimo hotely a podobná zařízení s cenami dosti vysokými? Řešení je jednoduché: jmenuje se casa particular. Znamená to ubytování v soukromí. Něco na způsob našeho Zimmer frei. Kubánské úřady povolují soukromým osobám ubytovávat cizince za fixní měsíční poplatek (státu) s tím, že dotyčný musí zajistit adekvátní úroveň ubytování a také stravování.

Funguje to docela dobře a v každém větším městě pár casas najdete. Označeny jsou modrou značkou, kterou vidíte na fotce (ta na fotce je zvláště luxusní, protože patří prezidentovi Pouličního výboru na obranu revoluce, vzhledem silně připomínajícího JiříhoParoubka). Když budete mít problém někde nějakou najít, vůbec se nebojte, místní vás tam rádi dovedou. Samozřejmě, že za to ale něco budou chtít, což se zobrazí na konečné ceně, protože vám ji o zprostředkovatelský poplatek provozovatel navýší. Spíš budete mít problém opačný: budete mít co dělat, abyste od sebe jineteros, tedy nahaněče, dostali... Není to většinou nic příjemného...

Oficiální pravidla casas particulares: provozovatel si vás musí zapsat i s čílsem pasu, nesmíte spát víc jak 2 na pokoji. Tzn. když jste 3, měli byste si koupit dva pokoje za jejich plnou cenu, jak kdyby jste byli 4. Ne vždy to tak samozřejmě funguje. Někdy jsme se dohodli na ceně 1,5 pokoje, někdy ne, někdy jsem byli 3 na pokoji, protože tam už 3 postele byly. Samozřejmostí bylo sociální zařízení, sem tam trochu divoké kvality, ale bylo, což nakonec stačilo.

Ceny: pohybovali jsem se mezi 15 - 25 CUC na osobu a noc bez stravování. Možná sem tam šlo smlouvat a dostat se níž, ale nějak jsme na to nebyli. Na co jsme ale většinou nezapomenuli, byla prohlídka bydlení předem. To je věc, na kterou je třeby myslet. Ne vždycky to bylo eňo-ňuňo...

Další věc: provozovatelé jsou většinou dost podnikaví lidé, tím pádem vám jsou schopni zajistit téměř cokoliv. Samozřejmě španělština situaci silně usnadní a sníží ceny... Tzn. když řeknete, kam jedete další den, zavolají známému v daném městě, domluví ubytování dopředu apod. To stejné v případě, že mají právě plno. Prostě vezmou telefon a volají tak dlouho, až vám něco neseženou. Samozřejmě, že se jim to vrátí, až bude volno u nich a jim bude volat provozovatel obsazené casy. Když budeme ale mluvit o posledním případu, počítejte, že už se skoro nedá smlouvat. Poskytovatel moc dobře ví v jaké jste situaci a že bydlení potřebujete, tak proč by slevoval?

Takže závěrem: casa particular je výborná věc, daleko lepší než hotel etc. Kouknete domů ke Kubáncům, tedy nepočítejte, že i v tomto případě se jedná o řadové Kubánce, jen to, co jim zaplatíte za noc, je několikanásobek měsíčního výdělku a ušetříte oproti hotelu hodně peněz.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Webcam, I hope you enjoy. The address is http://webcam-brasil.blogspot.com. A hug.

Skutik řekl(a)...

Ahoj, to jsem nevěděl, že taky cestuješ, máte to moc pěkný a fotky naprosto super :)

Anonymní řekl(a)...

Diky za prispevky o Kube, zrovna tam mame namireno.