23. července 2007

Výlet na Gibraltar

Kdyby jste se čirou náhodou ocitli v Tarifě a měli roupy jako tenkrát my, a to jako že v Tarifě nic moc neni atd., tak se vydejte na výlet na podvečerní Gibraltar (když odtamtud teda nepřijedete...)

Tarifa bude pak večer zajímavější a Gibraltar za to večer stojí. Krom toho i cesta tam ;-)

My bydleli v Tarifě v hostelu Melting Pot. Bylo to slušný, čistý, amíkovsko-západoevropský a hodně uvolněný. Cena teda vyšší, to jo... 40 euro za 2 v pokoji pro 6. Ale co no...

Takže na cestu: z Tarify vyjeďte směrem na LaLinea a Algeciras (kolem Lidlu....) a brzo dorazíte k první úžasný sérii větrných elektráren. No a až zavřete pusu tak uvidíte Afriku a Gibraltarskou úžinu a Atlas a Tarifu a přijedete po serpentinách k motorestu El Mirador del Estrecho (zde v německý verzi wikipedie), kde mají celkem špatný kafe, ale o to lepší výhled... ;-)

Dál se spustíte dolů k Algeciras, což podle letmého obhlédnutí zavánělo dokama, průmyslem přístavu a vůbec nějak jako ne. Takže jedeme dál k LaLínea. A to už vidíte šutr Gibraltaru, jste z toho nadšení, protože je to fakt hezký a to podvečerní světlo dělá divy.

Do Gibraltaru se dostanete příjezdovou cestou po letišti, což je mazec. Ranvej může mít tak 1500m? No možná 2km, ale víc teda ne! Ok, wikipedie sagt 1829m! Je zajímavostí, že první letadlo Iberie z Madridu sem přiletělo až v roce 2006. Jinak se sem dostanete kromě obligátního UK taky třeba z Malty.

My měli to štěstí, že jsme viděli přistávat i startovat letadlo British Airways a je to neuvěřitelnej zážitek. Jak z turistický příručky a poznámkou: Jen pro zkušené! Přistání je bombastický. Letadlo obkrouží Rock of Gibraltar a rychle se snese na ranvej, aby se zastavilo teprve kousíček za polovinou! Slušný brzdy... Když je letiště v provozu, ja samozřejmě dráha uzavřená pro auta a další havěť a tvoří se kolony z a do Gibraltaru. Jo, na vstup chtějí vidět pas nebo občanku!

K samotným podrobnostem a detailům o Gibraltaru se snad brzo dostanu v dalším příspěvku, ale je to fakt trochu jinej svět. Nutno říct, že podstatně zaneřáděnější než španělský... Nevím čím to, jestli, že je to skála a fouká nebo hodně turistů nebo opice nebo Stouni, ale prostě čisto na skále neni... Ani omylem.

Ale to raději zjištěte až druhej den jako my (protože jsme nestihli vrchol hory, opice atd.) a nechte si přes noc Gibraltar hezkej :-)

Žádné komentáře: