25. července 2007

Goya, Dálí a Picasso zdarma

Pokud byste se někdy čirou náhodou vyskytovali v Madridu v neděli. Ano, v neděli, prostě v neděli, tak si alespoň pár hodin vyhraďte pro umění. V neděli je totiž vstup na výše jmenované pány zdarma!

Je to tak, Španělé podle hesla, který teď nevím, v neděli, kdy by se dal čekat největší nápor v galeriích vstupné nevybírají. Skvělé, příjemné, velkorysé! A myslím, že to má větší efekt než těch pár eur v kase...

Abych byl ale přesný, tak ho nevybírají ve dvou hlavních výstavních síních a těmi jsou Museo del Prado a Centro de Arte Reina Sofia (ty jsou státní, třetí Thyssen je soukromá sbírka). No ale to přece bohatě stačí! V Pradu je zastoupen středověk až po cca baroko a Reina Sofia patří 20.století až po současnost.

:: fotogalerii z Madridu najdete tady ::

Možná vás taky výstavy v muzeích sem tam nudí a unavují (to spíš a především). Mě taky a tak jsme zvolili taktiku vidět jen to na co jsme zvědaví. No prostě trochu povrchnost, ale zafungovala skvěle! V Pradu byl jasným tahákem Goya. A povedlo se. Je to skvělý, úžasný, fascinující a kdo ví co ještě. Ze začátku na to koukáte co to jako je (raná tvorba), pak dostanete ťafku (poprava rebelů za revoluce) a úplně končíte při tzv. černých obrazech ze sklonku pánova života. Já to měl umocněný Goyovými přízraky a Formanem, takže zážitek unikátní.

Dál v Pradu koukněte na Velazqueze a na El Greca a na poprvý to prostě stačí! Máte před sebou jiný výtečníky...

Kousek dál, u hlavního vlakovýho nádraží Atocha najdete galerii Reina Sofia. Hlavní skvost je jasně Guernica od Picassa. Dál je tu Dálí, Joan Miró a velkou radost jsem měl z Buňuela a Man Raye. Ale asi je tam toho mraky víc. Hodinka a něco stačí pro laika úplně...

Takže nezapomeňte: Prado a Reina Sofia jsou v neděli zdarma! A pozor: začíná se v 9 a končí už ve 14!

Žádné komentáře: