7. června 2008

Kříž nad řekou a čáp černý nad hlavou

Podyjí je plné tajemných a zapomenutých míst, stejně jako je ono samo. Heimatkreuz u obce Felling na rakouské straně parku je jedním z nich, které je překvapivě i celkem dobře dostupné.


Heimatkreuz nad Dyjí poblíž Fellingu je jedním z míst, odkud si odsunutí obyvatelé příhraničních obcí v Čechách připomínali domov krásným výhledem na něj. A že si v tomto případě vybrali skvěle, o tom nemůže být řeč. Takových míst je v celém pohraničí více (další např. u Retzbachu s výhledem na Hatě, Chvalovice atd.).

Ke kříži nad jedním z meandrů se dostanete buď cestičkou z Fellingu od hájovny (je tam nenápadný dřevěný ukazatel u silnice mezi Fellingem a Hardeggem) nebo pohodlně po bývalé pohraničnické cestě vedoucí přesně po česko-rakouské hranici. Nástupním bodem je v tomto případě bývalá rota u Podmýčí (orientačním bodem na mapě je rybník U jejkala nad Vranovským zámkem). Po asfaltové cestě podél hraničních kamenů půjdete necelou hodinu, až se dostanete k Loveckému letohrádku pod Býčí horou (nejvyšší bod Národního parku Podyjí, 536 m.n.m.).

Na rozcestí před letohrádkem se pohraniční cesta stáčí doleva dolů k Dyji, ale k vyhlídce je třeba se dát doprava a po asi 20 metrech opět doprava na lesní cestu, která směřuje na rakouskou stranu (hraniční cedule vám orientaci usnadní) a po asi 200 metrech uvidíte doleva směřující pěšinu ke kříži, který asi o 15 výškových metrů pod stezkou. Pozor na zimní období, celá cesta bude náročnější a bez dobré obuvi a stability můžete mít trochu problémy.

V této oblasti hnízdí čáp černý. Při mé návštěve v červnu jsem ho měl možnost vidět a koukal jsem na něj s otevřenou pusou. Pták s velkým rozpětím křídel a červeným zobákem lehounce kroužil nad údolím, nechal se nehybně vytáhnout vzdušným proudem až vysoko nad řeku a potom se stejně ladným pohybem snesl zpátky k vodě. Nádhera!

Takže až se budete na chatě kolem Vranova nudit, nebo budete plánovat dovolenou v Podyjí, zkuste popřemýšlet i o téhle menší túře. Stojí každopádně za to a odměnou vám bude ticho a samota Dyje a lesů kolem!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Měl byste také doplnit, že Heimatkreuz se nachází v I. zóně NP Podyjí a že při cestě od Jejkala je tam cedule, že přístup do těchto částí je jen !!!PO ZNAČENÝCH CESTÁCH!!! a tam žádná značená cesta NENÍ!!! tudíž z toho vyplývá, že když tam není značená cesta, tak je tam vstup zakázán.

jrjina řekl(a)...

Heimatkreuz se nemůže nacházet v I. zóně NP Podyjí, protože je už v Rakousku. i když asi jen 200 metrů od hranice. Při nejhorším se tam dá dojít z rakouské strany, anebo i přímo po hranici vede asfaltová cesta.